Balans: Mens en natuur

dec 22, 2010 by     2 Reacties    Posted under: Afrika, Compassie, Mededogen, Reizen

Wanneer er een perfecte balans ontstaat tussen mens en de natuur, word ik altijd een beetje emotioneel. Een gevoel van volmaakte en pure energie. Zo houden de Chinezen in de provincie Yuanyang vanaf de start van de vroege lente altijd één raam open zodat de zwaluw hun nestjes kunnen bereiken die ze aan het plafond hebben gebouwd. De Miao geloven ook dat een zwaluw paar hun leven lang bij elkaar blijft en wanneer ze een nestje bouwen in jouw huis, dit geluk brengt in het huwelijk en in het huishouden.

De balans in de natuur intrigeert mij, hoe al eeuwen lang het water langs dezelfde route naar beneden sijpelt en daarmee de meest prachtige banen in de rotsen kerft. Het is een samenwerking dat niet moet worden verstoord, niet moet worden verbroken.

Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat het leven tussen mens en natuur verbeterd kunnen worden? Eco-toerisme kan hier een groot aandeel in leveren. Zo kan er worden gewerkt met de ideeën en voorstellen van de lokale bevolking. Hierbij ligt het creëren van een draagvlak voor het behoud van de natuur en de cultuur voorop. Door Eco-toerisme krijgt een ieder de kans om de natuur te mogen aanschouwen op een kleinschalige manier waarbij monitoring van de natuur en cultuur mogelijk blijft.

Zo werkt SDSP aan duurzame samenleving in West Papoea en richt Treesleeper Campsite zich op duurzame toerisme met in het bijzonder de aandacht voor de cultuur voor de Bushmen in Namibië.

Hoe denk jij dat de balans tussen mens en natuur verbeterd kan worden?

2 reacties + Voeg reactie toe

  • Balans tussen mens en natuur zal altijd een gevecht blijven. De natuur schenkt ons werkelijk van alles en daar maken wij allemaal, niemand uitgezonderd, flink gebruik van. Helaas de schade die wij zelf veroorzaken zal niet te overzien zijn over een aantal jaren. Gelukkig kan je denken; pas over een aantal jaren. Maar dit is absoluut een fabeltje. Dit is dichterbij ons dan we denken. Wel weet ik dat vele instanties bezig zijn met de ontwikkelingen en aanpassingen van methodes en processen. Vaak is het een strijd om de macht die er heerst. Er gaat een verhaal de ronde dat in de jaren 40/50 er een wetenschapper is geweest die in staat was een auto te laten rijden op water. Deze wetenschapper is direct verbannen naar Siberie en niemand heeft ooit nog iets van hem vernomen. Nog steeds is de Olie de machthebbende grondstof die kan maken en breken, die de macht en vaak ook de ontwikkelingen bepaald. Olie maatschappijen kunnen er niet meer om heen en moeten er alles aan gaan doen om de innovatie voor het behoud van de natuur als 1ste prioriteit te plaatsen. Zelf ben ik ook bewust en bezig met natuur en het besparen van onze rijkdom. Wat te doen is in de eerste plaats bewust wording van ons zelf en de middelen gebruiken welke we direct kunnen inzetten.

    • Voor veel mensen is het een ‘ver van hun bed show’. Dat is het inderdaad niet, zoals jij ook schrijft. De gevolgen zijn in het hier en nu. Het staat niet alleen al voor de deur, het staat al in onze woonkamers. De verwoestingen zijn zo heftig aanwezig dat men liever het hoofd wegdraait of het aanschouwt. Je ziet het al bij een ongeluk: mensen komen kijken, maar helpen niet. Angst en denken ‘een ander lost het wel op’ zijn zeer menselijke reacties.

      Er wordt veelal gezegd: de kinderen zijn onze toekomst, onze kinderen moeten nog langer kunnen genieten van de flora en fauna. Helemaal mee eens en vanuit het Boeddhistisch perspectief kun je zeggen dat wij zelf de toekomst zijn. Wanneer wij sterven en weer incarneren als mens op deze aarde hebben wij er ook weer mee te doen. Wanneer je geloofd/inziet dat jij het zelf bent die er mee moet leven, dan wil je de natuur toch beter zien!

      Ik hoop dat dit artikel een bijdrage levert aan de bewustwording bij iedereen en dat we in gesprek mogen blijven met elkaar hierover.

Wil je reageren? Ga je gang en plaats je reactie!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>