Inspiratie om te leven

okt 13, 2014 by     4 Reacties    Posted under: angsten, Compassie, Emoties, Inzicht, Mededogen

Mijn oma overleed afgelopen 9 september. Haar relatief korte ziekbed maakte het een intensieve, mooie, verdrietige en bijzondere periode. Bij haar laatste adem hoopte ik dat er nog meer zouden volgen… maar die kwamen niet. Het einde voor mijn oma was daar, samen met de start van een nieuw begin. Een nieuwe start waar wij over het algemeen niks over weten. Waar we ons in ieder geval niks meer van herinneren mocht je in een leven na de dood ‘geloven’, of überhaupt geloven in een bewustzijn dat na de dood zijn vervolg heeft. Of dit nu aan de poorten van de Hemel is, in de Bardo of een ander vervolg op de dood. In ieder geval vrij onbekend voor de meeste onder ons.

Vol liefde
Maar jammer genoeg was haar laatste adem echt de laatste. Het overlijden en het aanschouwen ervan was heel bijzonder en een mooie ervaring. Het gaf mij hoop, kracht en inzicht. Hoop dat het leven er voor mij nog is, tot het ook mijn einde zal zijn. Kracht dat ik er nog het aller aller beste uit kan halen en het inzicht dat ik dit leven wil delen met de mensen die ik lief heb. En mocht het mogelijk zijn, dat mijn sterfbed ook omringd mag zijn met hen die vol liefde op mij neerkijken zoals wij naar mijn oma keken en zij vredig haar laatste adem uitblies.

Vredige dood
Ik hoop oprecht dat iedereen de dood zo vredig mag ervaren en de inzichten, angsten, vreugde en het verdriet met anderen kunnen delen. De dood gaat hand in hand met het leven, net als een lach en een traan. Het geeft balans waardoor er ruimte in je hart ontstaat om compassie en liefde te voelen voor de mensen om je heen. Want iedereen moet een keer afscheid nemen. In essentie zijn we allemaal hetzelfde.

Bedankt lieve Riet voor de hoop, kracht en het inzicht dat u mijn uw overlijden hebt gegeven. Voel je vrij een reactie achter te laten. Ik ben benieuwd naar jullie inzichten en ervaringen.

>> Meer lezen over verkregen inzichten n.a.v. het overlijden van mijn oma? Mijn vader van Inner Travel Adventure heeft het artikel ‘De Dood Overleven’ geschreven <<

Liefs Joan

4 reacties + Voeg reactie toe

 • Mooi Joan, dat je het zo in harmonie en eenheid kunt ervaren. Het helpt de geest in balans te houden als er stormen woeden in het leven. Je behoudt dan makkelijker je compassie en zelfliefde, je bent dan als een rots in de branding.

  Er is geen dood maar een verandering van wereld.

  liefs, van je pa

  • Ja, absoluut waar. Het is mooi en verdrietig tegelijk maar het geeft kracht als je weet hoe het verloop is en je weet dat veranderingen niet erg of eng zijn. Dat is eigenlijk juist mooi.

 • Lieve Joan,

  Wat fijn dat wij weer van je mooi, prachtige en inspirerende verhalen mogen en kunnen genieten.
  iets van jou lezen is altijd een feest!
  ook dit verhaal over het overlijden van je oma is weer zo vreselijk mooi geschreven, het voelt bijna alsof ik er ook bij was.
  Alsjeblieft blijf altijd schrijven voor jezelf, maar ook voor ons :)

  Liefs Marielle, XXX

  • Hoi lieve Marielle,

   Wat een lieve reactie van je. Ik zal blijven schrijven. Eén van mijn grote passies. Wat fijn dat je er van geniet, dat doet me goed.

   Liefs Joan xxx

Wil je reageren? Ga je gang en plaats je reactie!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>