Een weg door India

apr 25, 2012 by     16 Reacties    Posted under: Boeddhisme, Compassie, Emoties, India, Mededogen, Reizen

Open riolen en nooit gewassen lichamen
Tijdens de nachtelijke taxirit van Delhi airport naar Majnu Ka Tilla (een Tibetaanse vestiging in India) overviel mij de hoeveelheid mensen die langs de snelweg ‘wonen’. In de berm en onder de bruggen. Hele gezinnen. Ze vlooien elkaar, praten en slapen er het grootste gedeelte van de dag. De geur die er hangt is soms ondraaglijk. Ik heb dat nog nooit ergens geroken. Het is een combinatie van nooit gewassen lichamen, uitwerpselen, open riolen en vastzittend, nooit vergaand afval.

Soms lijkt het niet te kloppen
In sommige straten klopt, vanuit een Westers oogpunt gezien, niks. Alles is anders, achterstevoren en op de kop. Voor mij is mijn bezoek aan India de eerste keer en compleet anders dan de landen waar ik eerder heb gereisd. In de bus naar Dharamsala zat in de stoelen naast mij, aan de andere kant van het gangpad, een Tibetaans stel. Hij merkte de vrachtwagen vol opeengestouwde kippen op die ons van reachts inhaalde. Je hoorde hem zuchten van ontsteltenis. Hij vouwde zijn handen voor zijn borst samen en reciteerde een mantra voor het welzijn van deze kippen, de mensen die hem vervoeren en voor alle andere voelende wezens. Ik was ontroerd door zijn liefdevolle houding en zijn oprechte respect voor de kippen. Hier word je omringd door het Boeddhistische denken wat regelmatig ruw wordt verstoord door het harde getoeter van het verkeer. Omringt door Tibetaanse gebedsvlaggen, mantra’s uit de speakers, Tibetanen op een stoeltje voor hun winkeltje en monniken en nonnen in vol ornaat. Het voelt als een warm bad om hier te zijn.

Het welkomstcommitee
Bij aankomst in Dharamsala stond er een welkomstcommitee klaar. Waar gebeurt dat nu nog? Echter dit gezelschap duwde visietekaartjes onder je neus of boden een taxirit aan van exorbitant hoge bedragen. Je wordt haast belaagd ;-) Ik hou het liever bij ‘welkomstcommitee’, dat voelt wat prettiger en ik zou die toeristen met een backpack ook belagen als ik hen was!

Veel groetjes Joan
Leuk als je een reactie achterlaat!

16 reacties + Voeg reactie toe

 • Hoi Joan, wat mooi om te lezen over dit fantastisch avontuur! Heel veel plezier daar en vooral heel veel persoonlijke ontwikkeling toegewenst, wat je vaak van dit soort reizen overhoud! Ik ben benieuwd naar je volgende poets! Dikke kus Val

  • Hoi Val!
   Wat leuk om via deze weg wat van je te horen!!
   De persoonlijke ontwikkelingen staan hier niet stil, dat is echt bijzonder. Hoe gaat het met jou?
   Vee liefs!

 • Good to see that you are experiencing the full 9 yards! Also glad that this blog is being revived :) Enjoy…

  • Hoi Shannon! Dat werd tijd he?! Haha!
   Ik geniet echt met volle teugen. ‘s Avonds regent het hier vaak en vanaf ons balkon hebben we prachtige vergezichten. Dan verlicht de bliksem de bergen en komt de regen met bakken uit de hemel. Overdag is het warm en schijnt de zon fel. Zodra je kan, moet je hier ook naartoe… het is magisch…

 • Hey Joan , leuke en enerverende reis zo te lezen ! ;)) gelukkig heb je genoeg ‘luchtjes’ bij je .:) Fijn dat. je het gevoel krijgt wat je daar ook hoopte te vinden ! Fijne reis nog !! Xx Ruud

  • Hoi Ruud!!
   Ik heb eerder wasknijpers nodig of mond/neuskapjes… De avonden regent het hier flink en lopen de open riolen over… Heerlijk… :D
   Veel groetjes Joan xxx

 • Niets kan je voorbereiden op de indrukken van de nachtelijke rit van Delhi Airport naar de Tibetaanse wijk, zeker als het je eerste kennismaking met India is. Snap ´m.

  • De indrukken zijn erg bijzonder. Zijn om nooit meer te vergeten! Veel liefs Jan en tot gauw!

 • Joan, geweldig om je reis zo (voor een deel) mee te beleven. Omdat ik er zelf ook pas geweest ben zie ik het allemaal nog heel duidelijk voor me. De drukte, het verkeer, het lawaai, het vuil, de krotten, de geuren, het eten, de mensen … maar ook de stilte, de natuur, de mooie kleuren, de tempels enz. … Ik heb er ontzettend van genoten. Dit ga je nooit meer vergeten! Groeten!

  • Hoi Johan, je zou er heimwee naar krijgen he?! Ik kan me nu helemaal voorstellen hoe mijn vader en Judith zich voelen. Wij volgen hier ontzettend waardevollen lessen van Chamtrul Rinpoche, echt zo bijzonder. Ik realiseer mij dat ik echt bevoorrecht ben. Als ik terug ben spreken we af, lijkt me leuk om dan met Netty en Jan erbij alle ervaringen uit te wisselen. Veel liefs!!

 • lieve Joan,

  Fijn dat je deze reis waar je zo lang naar uit gekeken hebt eindelijk kunt maken samen met mama. Het wordt ongetwijfeld een verrijking voor je innerlijke zelf gezien wat je gaat doen op deze reis. Geniet van de teachings en ik wens dat de diepte van de woorden je hart mogen raken.
  liefs papa

  • Lieve pap,

   Ik zat bij de teachings van Rinpoche en realiseerde mij ineens hoe graag jij hier bij wilt zijn. Ik kon wel huilen voor jou. Ik hoop dat je hier gauw weer kan zijn. Ik was diep geraakt bij het aanzien van Boeddha Shakiamoenie en Avalokiteshvara in the Main Temple. Ik heb gehuild en gehuild. Het was zo bijzonder. Ook de toewijding die iedereen heeft en alle thanka’s en de Kora lopen. Alles, alles is zo bijzonder…

   Liefs Joan

 • Hallo Lieve Joan en Paula,

  Geweldig leuk om deze reis met jullie mee te kunnen reizen naar aanleiding van de mooie verhalen!
  Ik heb Jamilla gisteren jouw eerste verhaal laten lezen, en je had de verbazing op haar gezicht moeten zien, geweldig! Ik vroeg haar of ze het zich voor kon stellen waar je nu was en hoe de mensen daar leefden, ja dat kon ze wel n beetje.
  Ik hoop dat je zo veel mogelijk van deze reis kunt genieten, neem veel foto`s, schrijf veel op ( doe je al :) ) want als je straks terug bent zou je willen dat je er nog meer van had genoten!
  Nog heel veel plezier met mooie indrukken van deze geweldige reis, en ik hoop weer snel een mooie foto of mooi verhaal te kunnen zien of lezen.

  Liefs van ons 4-enxxxx

  • Hoi lieve schatten!

   Wat geweldig om te horen dat je het aan Jamilla hebt voorgelezen. Het is niet niks wat ik hier allemaal zie. Maar ook zo ontzettend veel mooie dingen. Dit is voor mij echt een spirituele reis met heel veel mantra’s reciteren, de Kora lopen rondom de tempel van HH de Dalai Lama en lessen volgen bij een Tibetaans Boeddhistische leraar. Heel bijzonder. Ik hoop dat het goed gaat met jullie!

   Veel liefs Paula en Joan

 • Hallo lieve Joan,

  lees net pas je bericht,klinkt als een hele belevenis.
  Probeer er maar van te genieten !!!

  Dikke kus uit Wilbertoord

  • Hoi lieve Fem,
   Dank je wel! Het is hier inderdaad prachtig! Woensdag gaan we met de bus naar Delih en dan vliegen we vrijdag naar Kathmandu, Nepal. 4 dagen lekker ontspannen en rondkijken daar en dan start de 9de de 10 daagse meditatiecourse in Kopan Monastery.
   Veel liefs en groetjes!!

Wil je reageren? Ga je gang en plaats je reactie!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>