Het nieuwe leiderschap

feb 18, 2011 by     5 Reacties    Posted under: Inzicht, Leiderschap

De toekomst van leiderschap ligt hem in het nieuwe werken en het daarbij behorende nieuwe leiderschap. Deze toekomst kan niet worden genegeerd, want dit toekomstbeeld is langzamerhand aan het infiltreren binnen organisaties en komt mee met de nieuwe generaties leiders. Dit nieuwe leiderschap is totaal anders dan het leiderschap van ‘vroeger’. Met het nieuwe leiderschap kun je leiding geven vanuit chaos en creatieve openheid en kan je aandachtig luisteren in plaats vanuit automatisch reageren.

Door deze nieuwe houding op de werkvloer leer je bewuste en vrije keuzes te maken en kun je negatieve en stresspatronen[1] bij jezelf en anderen doorbreken. Het leiderschap van ‘vroeger’ mist een fundamenteel onderdeel en dat is mindfulness. Juist door mindful leiding te geven word je meer helder en bewust in je visie, richting en actie en kun je de balans en vitaliteit in je persoonlijke en professionele leven behouden. Zorg daarom voor rustmomenten om te kunnen reflecteren op jezelf en te genieten!

Jon Kabat-Zinn[2] is oprichter en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts. Kabat-Zinn ontwikkelde een aandachtstraining (mindfulness), dit is een techniek om mensen te leren omgaan met stress, angst, pijn en ziekte. Kabat-Zinn omschrijft mindfulness als:

aandachtsgerichtheid houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier, doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend”.

Wanneer je mindfulness verbindt met wijsheid ontstaat bewustwording, passie, bezieling, vertrouwen en creatieve openheid. Ik zie deze verbinding en onderdelen als essentiële ingrediënten en als basis voor het nieuwe werken en het nieuwe leiderschap. Eerlijkheid gaat hierbij voorop. Kortom leiderschap in balans.

Er worden vele andere benamingen gebruikt voor het nieuwe leiderschap. Zoals integraal leiderschap, dienend leiderschap, principle centered leiderschap, spiritueel leiderschap en authentiek leiderschap. De diverse leiderschapsstijlen zal ik een andere keer verder toe lichten. Ik ben van mening dat deze leiderschapsstijlen onderdelen zijn om de rol van het nieuwe leiderschap te kunnen vervullen.

Binnenkort meer over mindfulness en diverse leiderschapsstijlen.


[1] http://www.leiderschapenmindfulness.nl/

[2] http://nl.wikipedia.org/wiki/Jon_Kabat-Zinn

5 reacties + Voeg reactie toe

 • hmmm… Mooie theorieën allemaal die zonder twijfel ook nog eens productief zijn. Zeker in de “zachte” sector.
  Maar ik vraag me toch af of er veel leidinggevenden zijn die de tijd, het geduld en de juiste state of mind hebben om zulks in de praktijk te brengen en ook nog eens hun ondergeschikten mee op de kar te krijgen. Vooral omdat de effecten van zulk een beleid per saldo zo moeilijk objectief vast te stellen zijn. Maar ik ben geen expert ter zake, dus ik kan me schromelijk vergissen…

  • Ik denk dat dit in praktijk inderdaad ook moeilijk is en dat dit ook één van de redenen is dat niet ‘iedereen’ op deze manier leiding geeft en werkt aan/kijkt naar zichzelf.

   Stephen Covey geeft in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ heel mooi aan dat alle zaken die eigenlijk goed voor je zijn (rust, balans, werken aan relaties, nieuwe mogelijkheden onderkennen, etc.) in kwadrant 2 staan van de tijdmanagementmatrix. Deze zaken zijn over het algemeen gezien (op basis van werk en privé) niet dringend maar wel belangrijk. Hierdoor raken deze zaken algauw op de achtergrond en moet je er bewust tijd voor vrij maken.

   In het programma Leiders gezocht van de NTR sprak Jeroen Smit met vele grote leiders. Eigenlijk allemaal besteden zij nadrukkelijk tijd aan rust, ontspanning en meditatie om zo ook de rust in de chaos te kunnen creëren en op een ontspannen wijze belangrijke beslissingen te kunnen maken.

   Het is niet gemakkelijk, maar doordat men steeds meer streeft naar een mindful leven, in zowel werk als privé, biedt dit goede perspectieven.

 • Ik ken deze blog nog maar een paar dagen en ik heb al enkele boeken extra om op mijn boekenplank te zetten. En te lezen, uiteraard!

 • Beste Joan

  ‘Volg je hart’, schreef je in december.
  En dan volgen er drie post over ‘leiderschap’
  Wat is er toch met leiderschap?
  Waarom schrijven mensen toch zo graag over leiderschap?
  Waarom schrijf jij zo graag over leiderschap?
  Waarom wordt er niet meer over volgeling-schap geschreven?
  Want wat is een leider zonder mensen die willen volgen?
  Mindful volgelingschap is veel moeilijker dan mindful leiderschap
  Maar mindful je hart volgen, en geen leider, is nog beter
  Want er is geen ‘werkvloer’.

  Groetjes

  Joop

  • Hallo Joop,

   Een leider kan net zo goed ook volger zijn, dat ligt maar net in hoe hij of zij hierin staat. En ‘mindful volger’ zie ik meer als in jezelf geloven, jezelf zijn. Dat kan zowel als leider op de werkvloer, leider over jezelf of als geen leider, maar gewoon ‘zijn’.

   Ik verdiep mij in leiderschap omdat ik daar een minor in heb gedaan. Ik vind het interessant om te kijken naar wat een mens een leider maakt. Hoe de leider van vroeger van dat voetstuk afstapt en een meer gedeeld leiderschap creëert. Maar ook hoe een leider meer kan kijken naar zijn eigen ontwikkeling en kennis over bepaalde onderwerpen. Daarmee zeggende dat je mag laten zien dat je als leider niet alles wet en kennis van anderen nodig hebt om samen iets te creëren (co-creatie).

   Hartelijke groet,
   Joan

Wil je reageren? Ga je gang en plaats je reactie!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>