Leiderschap in balans | leiding in jezelf

feb 14, 2011 by     Geen reacties    Posted under: Leiderschap

Begin met de leiding in jezelf.

Bij leiderschap horen bepaalde kennis en vaardigheden. Ik ben van mening dat leiderschap bij jezelf begint. Je kunt alle kennis hebben over leiderschap die er nodig is en nog kan je een slechte leider zijn. Het is belangrijk om enkele basisprincipes te hebben zoals verantwoordelijkheidsgevoel, respect, liefde, passie en durf. Dus het begin van leiderschap ligt bij je eigen ontwikkeling en niet bij het streven naar externe doelen, het behalen van een bepaalde positie of het geven van leiding over anderen. Het start bij het inzicht in je eigen ontwikkeling. De grootste fout die mensen kunnen maken is dat wanneer ze eindelijk op die ene positie zitten waar ze altijd al hadden willen zitten, nu denken er ook te zijn. Zodra men denkt alles bereikt te hebben, gaat de ontwikkeling bergafwaarts. Door altijd doelen te stellen, open te staan voor verbeteringen, feedback en kennis van anderen, zie je meer en blijft de mogelijkheid bestaan om te groeien en ontwikkelen. Denken dat je er bent is het ego dat spreekt, het ego dat graag wil laten zien dat hij het allemaal wel kan. Eckhart Tolle[1] schrijft hierover in zijn boek. Hij geeft in dit onderdeel het volgende voorbeeld:

“…Het bekende verschijnsel van het terloops noemen van de naam van iemand die je kent, is een onderdeel van de strategie van het ego om in de ogen van anderen en daarmee in eigen ogen een superieure identiteit te krijgen door de band met een ‘belangrijke’ persoon…”

Door de hang naar bekendheid, belangrijk zijn, opvallen, of die hoge en belangrijke positie in het bedrijf, wordt je blik op je eigen ontwikkeling vertroebeld en kijk je meer naar buiten en steeds minder naar binnen.

Daarom: begin met de leiding in jezelf en werk van daaruit naar buiten.

Binnenkort meer over leiderschap in balans


[1] Een nieuwe aarde. Eckhart Tolle. Uitgeverij Ankh/Hermes BV. (2005)

Wil je reageren? Ga je gang en plaats je reactie!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>