Browsing"Afrika"

Dichter bij Mandela

aug 14, 2015 by     3 Comments    Posted under: Afrika, Compassie, Inzicht

Ik geef toe, ik heb gehuild als een klein kind. Gehuild toen het nieuws naar buiten kwam dat Nelson Mandela, of Madiba zoals we hem in Zuid-Afrika liefkozend noemen, overleed.
Madiba wordt gemist. Met al het lijden dat zich nu afspeelt in de wereld moet ik vaak denken aan deze bijzondere man en hoe hij in moeilijke situaties handelden met compassie.

Shongweni
Anderhalf jaar heb ik in Zuid-Afrika gewoond, het land van Mandela. Ik woonde vlakbij Durban in Shongweni en verhuisde later met mijn toenmalige partner naar Pintetown. Prachtig wonen, vooral in Shongweni waar je de giraffen vanuit de achtertuin in de verte op de heuvels ziet lopen en je in de ochtenden ontwaakt door het gekwetter van de meest mooie vogels. En waar als je niet uitkijkt de apen je fruitschaal in de woonkamer leeg roven om het vervolgens zonder blikken of blozen op te peuzelen. Maar het is ook een plek waar je ‘hand in hand’ met de Black Mamba (ook wel ´The Last Sigaret Snake´ genoemd) woont.

Herinneringen aan Afrika
Laat ik één herinnering met je delen, oké, twee dan: die nacht dat ik nog wakker lag en vanuit het raam een slang zijn weg zag vervolgen via de regenpijp en ik hem vervolgens onder de dakpannen over de dakplaten hoorde schuiven. De rillingen liepen over mijn rug en angstvallig hield ik zijn bewegingen in de gaten. Uiteindelijk lukte het me niet om nog wakker te blijven en viel ik van pure uitputting in slaap.

Een aantal regels
Een andere herinnering was de dag dat ik de glazen en koffiekopjes in de keuken hoorde omvallen. Na een voorzichtig kijkje om de hoek zag ik dat een slang zijn lichaam rond de gordijnrails had gewikkeld terwijl zijn staart tussen de vuile vaat bungelde. Op dat moment geloofde ik mijn eigen ogen niet… een slang gewoon in je eigen huis, nota bene! Op den duur raakte ik gewend aan dit soort voorvallen en keek ik er niet meer van op dat de ongelooflijk grote kakkerlakken over het plafond liepen of dat het aanrecht zwart zag van de mieren omdat ik was vergeten de broodkruimels op te ruimen. Het was gewoon belangrijk om je aan een aantal regels te houden:

  • Je schoenen checken op eventuele kikkers, schorpioenen of spinnen voordat je ze aantrekt.
  • Onder de wc-bril kijken, want je weet nooit wat zich daar schuil houdt.
  • Tijdens het douchen opletten dat er geen slang door het gat in het plafond naar beneden valt (want ja, dat is gebeurd!)

Vervlogen dromen
Terugkijkend verbaas ik mij er over dat die tijd in Afrika mijn leven was. Inmiddels woon ik alweer een aantal jaren tevreden in het relatief veilige en goed geregelde Nederland. In de jaren tijdens mijn leven in Afrika en de jaren er na, is mijn liefde voor (Zuid-)Afrika alleen maar meer en meer geworden. Het lijkt een vervlogen droom, waarvan ik de warmte, het wild in de natuur, de rust en het voor ons trage levenstempo nog vaak mis.

Daar wonend waande ik me dichter bij Mr. Madiba. Zijn onmetelijke levenskracht, vergevingsgezindheid en liefde voor de medemens geven mij een brok in de keel. Zijn positieve energie reikte over de hele wereld. Een ode aan hem omdat hij een voorbeeld is voor ons. Ik had hem graag willen ontmoeten. Bij het overlijden van Mandela schreef ik:

“Secretly I had hoped you would be immortal… Have an amazing trip and I hope to see you soon again. Thank you for the light you gave us Mr. Madiba.”

Lots of love Joan

Balans: Mens en natuur

dec 22, 2010 by     2 Comments    Posted under: Afrika, Compassie, Mededogen, Reizen

Wanneer er een perfecte balans ontstaat tussen mens en de natuur, word ik altijd een beetje emotioneel. Een gevoel van volmaakte en pure energie. Zo houden de Chinezen in de provincie Yuanyang vanaf de start van de vroege lente altijd één raam open zodat de zwaluw hun nestjes kunnen bereiken die ze aan het plafond hebben gebouwd. De Miao geloven ook dat een zwaluw paar hun leven lang bij elkaar blijft en wanneer ze een nestje bouwen in jouw huis, dit geluk brengt in het huwelijk en in het huishouden.

De balans in de natuur intrigeert mij, hoe al eeuwen lang het water langs dezelfde route naar beneden sijpelt en daarmee de meest prachtige banen in de rotsen kerft. Het is een samenwerking dat niet moet worden verstoord, niet moet worden verbroken.

Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat het leven tussen mens en natuur verbeterd kunnen worden? Eco-toerisme kan hier een groot aandeel in leveren. Zo kan er worden gewerkt met de ideeën en voorstellen van de lokale bevolking. Hierbij ligt het creëren van een draagvlak voor het behoud van de natuur en de cultuur voorop. Door Eco-toerisme krijgt een ieder de kans om de natuur te mogen aanschouwen op een kleinschalige manier waarbij monitoring van de natuur en cultuur mogelijk blijft.

Zo werkt SDSP aan duurzame samenleving in West Papoea en richt Treesleeper Campsite zich op duurzame toerisme met in het bijzonder de aandacht voor de cultuur voor de Bushmen in Namibië.

Hoe denk jij dat de balans tussen mens en natuur verbeterd kan worden?